Return to site

Aap een gorilla na

snack #003

· onderzoek,lichaamstaal,visuele informatie,macht,gedrag

Verschillende foto’s van steeds een andere seconde in dezelfde minuut gingen deze dagen de wereld over. En omdat de toppers van de G7-top allemaal graag dé topper van de dag wilden zijn, selecteerde ieder land zijn eigen foto. Eén foto voor het Duitse publiek met een krachtige Merkel in de hoofdrol. Een foto voor de Amerikanen met Kuifje als zonnekoning, centraal tussen zijn onderdanen. En natuurlijk een foto voor de Fransen. Want ook Macron wil zijn stempel zetten. Deze reeks foto’s is niet alleen het bewijs van een historische bijeenkomst, van propaganda en van de ijdelheid van machthebbers. Het onderstreept ook de zeggingskracht van beeld.

Frozen in time

Door het ontbreken van geluid, geur en smaak worden onze ogen gedwongen te kijken én te zien! En zo krijgen andere verhaalelementen kans om te communiceren. Enscenering, decor, compositie, kleding en kleur; ze laden de betekenis van hetgeen we zien. Maar het is vooral de lichaamstaal die hier veelzeggend is. De defensieve Trump met de armen over elkaar tegenover Merkel in een onmiskenbare power pose. Aijaijai… als dat maar goed gaat.

Fake it ‘till you make it

Onderzoek heeft aangetoond dat er een wisselwerking bestaat tussen lichaam en geest. Als je vrolijk bent, ga je lachen. Als je je lachspieren aanspant, voel je je (iets) vrolijker. Kortom, de lichaamshouding die we aannemen beïnvloedt onze emotie en geeft zodoende ook richting aan ons gedrag. En dat verklaart weer waarom Merkel (onbewust) een gorilla na-aapt. Deze krachtige houding maakt je groter en doet je testosteronniveau stijgen. En dat is nou precies wat ze nodig heeft om het tegen Trump op te nemen.

* De foto van Merkel in power pose, gemaakt door Jesco Denzel, werd als eerste afgebeeld in TIME Magazine. * Over de foto-serie waarin steeds een andere leider centraal staat, schreef Juurd Eijsvogel in NRC. * Amy Cuddy doet onderzoek naar 'power posing'. Kijk vooral naar haar TED Talk

* Je kunt jezelf trainen in het lezen van lichaamstaal. Ik volgde training bij de Body Language Academy. Leuk om te doen!